"Hallo, Kosmos!" 98: Toitumisest eri nurga alt

Sel pühapäeval, 23. septembril kell 14 arutlevad saates "Hallo, Kosmos!" toitumisteemadel TAGLI PITSI, MARIKA BLOSSFELDT, MIKK MÄGI & LOORE EMILIE RAAV, SILLE POOLA, LENNART EISTRE.

Raadio 2 tervisliku toitumise nädala lõppakordiks on saade, mis uurib toitumist eri vaatevinklist – milline on riiklik toitumispüramiid oma soovitustega ning millist elustiili ja mõtteviisi viljelevad alternatiivsete toitumisstiilide esindajad.

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert ja Tallinna Tehnikaülikooli toiduainete instituudi dotsent Tagi Pitsi, kes on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest, tutvustab kuulajatele toitumispüramiidi ja taldrikureeglit. Ta soovitab süüa vastavalt vajadusele ning mõõdukalt. Kindlasti ei tohiks hommikusööki vahele jätta, sest see varustab organismi päeva alustamiseks vajaliku energiaga ning päevas peaks olema toidukordasid vähemalt viis, põhitoidukordade vahele on soovitav süüa väikeseid vahepalasid. Kindlasti tuleks mõõdukalt tarbida rasva- ja suhkrurikkaid tooteid, mis annavad palju energiat, kuid sisaldavad üldjuhul vähe vitamiine ja mineraalaineid. Lisaks sellele, mida süüa, on oluline, kuidas süüa – võimalikult aeglaselt ja oluline on ka hoolikas toidu närimine, sest seedeprotsess algab juba suus ja see aitaks toidust saadavatel ainetel paremini imenduda.

Uuri lähemalt Tervise Arengu Instituudi toitumislehekülge:  www.toitumine.ee ja loe toidupüramiidi, taldrikureegli, valgusfooritabeli, energia, toitainete ja vitamiinide ning toitumise müütide kohta.
 

"Püüdke mitte muutuda toidupolitseiks või tervisliku eluviisi fanaatikuks. Kui elu on huvitav ja tasakaalus, on söömine teisejärguline," arvab Polli talu perenaine, avangardtantsija, maalikunstnik, kundalini jooga õpetaja, holistiline terapeut ja toitumisnõustaja MARIKA BLOSSFELDT, raamatu "Looduslik toit. Täisväärtuslik elu" autor. Tema tervisliku toitumise raamatus pole rangeid reegleid, vaid soovitus kuulata oma keha, mis teab, mida ja millal on vaja süüa ning ülevaade loomuliku toitumise põhimõtetest, aidates mõista seoseid teadliku söömise, tervise ja hea enesetunde vahel. "Me oleme üle söödetud, aga alatoidetud," ütleb Blossfeldt ja soovitab süüa terviktoite ning hoiduda nii palju kui võimalik töödeldud toidu tarbimisest.

Uuri Marika Blossfeldti kodulehte www.marikab.com ja loe Polli talu loomingulise keskuse ja raamatu "Looduslik toit. Täisväärtuslik elu" kohta


MIKK MÄGI & LOORE EMILIE RAAV on noored veganid, kes ei kasuta oma toidulaual midagi loomset, ainult 100% taimset. Nende sulest ilmus esmakordselt eesti keeles taimetoidu kokaraamat "Toidud ainult taimedest", mille koostisosades ei leidu liha, piima ega muna ning kus jagavad enda retsepte ja taimetoitlaseks saamise lugusid peale autorite ka mitmed teada-tuntud Eesti taimetoitlased nagu Tunne Kelam koos Kai Rikkeniga, Pirjo Levandi, Reet Aus ja Lilian Marie Merila. "Soovime muuta arusaamist taimetoidust laiemaks kui lihtsalt kapsasalati ja porgandi närimine. Kuigi raamat sisaldab ainult taimedest koosnevaid toite, ei puudu sealt retseptid grillivarraste ja kreemikookide valmistamiseks, saab teada, kuidas küpsetada toite ilma munata ning millest valmivad taimsed võilevamäärded ja kotletid," jutustab kokk Mikk Mägi, kes varem töötas restoranis Aed, nüüd aga veab koos Loore Emiliega taimetoidu ettevõtmist Miku Vegan Kohvik.

Uuri Miku Vegan Kohviku ja raamatu "Toidud ainult taimedest"  kohta


"Elus toit on kõige parem toit," arvab toortoitumise spetsialist SILLE POOLA ja ta ei räägi mitte loomadest vaid töötlemata taimedest. Toortoitlus on taimetoitluse üks liik, mille puhul enamus toitudest tarbitakse mittetöödelduna ning toitu ei kuumutata kunagi üle 40-46 kraadi, eesmärgiga säilitada vitamiinid ja ensüümid. Ehkki üldiselt eelistavad toortoitujad taimset kraami, võib mõnede toidulaual leiduda ka monad, toorpiim, toores liha ja kala. Toitumisnõustaja Sille Poola õpib taimetoitumist Cornelli Ülikooli e-õppes, peab loenguid toitumisest ja õpetab toortoitu tegema ning kasvatab viite last, kellest esimene juba 22 ja noorim 4 aastane. Sille Poola peab parimaks toitumisviisiks puuviljatoitumist, kus menüü koosneb täielikult seemnetega puuviljadest.

Loe Sille Poola blogi http://paikesetoit.blogspot.com/


LENNART EISTRE on krishnaiitide taimetoidu spetsialist, kes teab, mida tähedab vooruslik toit, kus toiduga seotud kannatused ja vägivald on viidud nii väheseks kui võimalik. Vooruse energiat kandvad toiduained on krishnaiitide jaoks puu- ja köögiviljad, teraviljad, kaunalised, piim, mesi.  Lennart teab, et toidu valmistamise juures on väga oluline meeleseisund ehk lisaks füüsilisele puhtusele ka vaimne puhtus. Toidule annab väge juurde kui seda teha armastuse ja kaastundega, ning eriti võimsaks muutub see siis, kui toitu pühitseda.

Uuri lähemalt krishnaiitide tegemiste kohta nende kodulehelt


Nüüd kogu Kosmos ühes kohas! Avanes http://hallokosmos.ee

 

Külasta Kosmonautide Klubi Facebookis, kust leiad ka raamatumängud!

Kuula varasemaid saateid R2 arhiivist

"Hallo, Kosmos!" enesearengu portaalis Alkeemia.ee

 

Saatejuht Ingrid Peek, helirežissöörid Sirje Raud, Monika Tamm ja Margus Müür

 

 

 

 

Muusika nimekiri
{{music.meta.PERFORMER}} - {{music.meta.SONGNAME}}