Täna alustab Eesti tegevust muusikalevitaja Spotify

Tänasest on Eestis kättesaadav digitaalne muusikateenus Spotify, mis võimaldab tasuta legaalset ligipääsu rohkem kui 20 miljonile muusikapalale.

Mujal maailmas elujõudu näidanud muusika kuulamise keskkonnal Spotify kulus Eestisse jõudmiseks neli ja pool aastat. Firma eestlasest turundusdirektor Andres Sehr ütles intervjuus Raadio 2 saatele Kuulderaadius, et õhutas firmat juba varem Eesti turule sisenema.

„Firmal on prioriteedid, ja see võtab aega, et ühest riigist teise minna. Poolteist aastat tagasi läksime Ameerikasse. See oli suur sündmus, mis võttis palju aega. Nüüd oleme rohkem Euroopas kasvanud. Arvan, et praegu on kätte jõudnud loomulik aeg Eestisse tulla,“ ütles Sehr.

Eesti kõrval on Spotify tänasest kättesaadav ka Lätis ja Leedus. Turu laiendamine valdkonnas, milles Spotify tegutseb, on aeganõudev ja raske.

„Me peame igas riigis plaadifirmade ja autoriõiguste ühingutega eraldi lepingud tegema. See võtab palju aega. Kahjuks Eesti on väiksem turg, aga meil on väga hea meel, et me nüüd oleme siin olemas,“ rääkis Kanadas sündinud Sehr.

Alates 2008. aasta sügisest turul olev muusika kuulamise keskkond Spotify võimaldab legaalset ligipääsu suurele osale maailma muusikast raha selle eest maksmata. Tasuta teenusega kaasneb siiski teatud hulk reklaami. Kui kasutaja reklaami ei soovi, tuleb maksta kuutasu. Arvutist kuulamise puhul on see 3,49 eurot kuus. Kui soovid muusikat kuulata mõne teise seadme kaudu, näiteks telefon, maksab teenus 6,99 eurot. Spotify Free paketis muusikat tasuta kuulates on allalaadimiskiirus 160 kb/s. Kõige kallima Premium paketi puhul 320 kb/s.

Sehr lisas veel, et Spotify õnnestumise võib kanda inimeste mobiilsuse ja iPhone’i arvele.

„Otsustav oli aasta 2009, kui tuli välja meie esimene iPhone’i app. Inimesed said muusikat kuulata kus iganes nad on - autos, metroos teel tööle. Inimesed said aru, et streamingul võib tulevik olla.“

Spotify on kättesaadav 28 riigis.

Pikemat eksklusiivintervjuud Andres Sehriga saab kuulata Raadio 2 saatest Kuulderaadius täna kell 10:30.