Sel pühapäeval kell 14 kiikab Reisipalavik kööki ja kostitab raadiokuulajaid selle hooaja saadete rahvusköökide isuäratavamate paladega ning armuroogade kokaraamatuga "Kirg.Toit".
Enne suurejoonelist pidusöömingute perioodi rändab "Reisipalavik" jõululaua jaoks inspiratsiooni saamiseks eri maade rahvusköökidesse. Harry Lahtein räägib kuulajatele Gruusia vägevatest pidusöökidest supratest ja neid juhtivast toostitõstjast tamadast. Toostikultuur on Gruusias väga tähtsal kohal ja toosti väärivaid põhjuseid on palju: "Esimene toost rahule maailmas ja inimestes, teine toost näiteks külalistele, perele või kodumaale ning reeglina on kolmas toost alati kaunitele daamidele, toost näiteks või ning reeglina on ," räägib Lahtein. Gruusias reisides võiks eksootilisi maitsenaudinguid jahtiv gurmaan maiustada näiteks ka lambaajuga.
Lõuna-Ameerikas elanud ja rännanud Mele Pesti teeb huvitava tähelepaneku Brasiilia rahvusköögi kohta: "Mulle tundub, et must uba on lausa nende identiteedi alus!" ning ajab suu vett jooksma sealse pöörase mahlakultuuriga. Etnoloog ja R2 saate "Etnokonservid" juht Aimar Ventsel on põhjalikult uurinud Siberit ning teab palju rääkida sealsest elust, viinajoomiskultuurist ja roogadest. "Jakuudi hommikusöök on rasvane vahukoor marjadega, kuhu pistad kahvli otsas vormileiva ja siis kastad selle veel omakorda suhkrusse,on rasvane vahukoor marjadega, kuhu pistad kahvli otsas vormileiva ja siis kastad selle veel omakorda suhkrusse," kirjeldab Ventsel üht kohalikku toitu ja lisab, et delikatessiks peetakse Siberis varsa liha ning põdra kurgualust rasvalotti ja luuüdi.
Askur Alas toob Islandi eksootilisematest roogadest esile mädandatud haikala, mis on väga eriline maitseelamus. "Üks huvitav toit on ka "vaatav roog" – see on siis lamba pea, millel silmad peas. Delikatessiks peetakse ka lamba munandeid, mis maitsevad nagu valgupommid," muljetab Askur Alas. Nepaalis lastekodudega tegelev Kaia-Kaire Hunt sealset kööki just liiga isuäratavaks ei pea – põhitoiduks on riis läätseleemega, mägedes juuakse üsna veidra maitsega jakivõi teed. Tõeliselt ekstraordinaarne on aga ühes väikses raskesti ligipääsetavas mägipiirkonnas olev rotisöömiskomme: "Selle asemel, et riisi korjata, püüavad nad riisist toituvaid rotte. Kogu küla mehed saavad kokku ja ajavad suure lärmiga mööda põldusid rotte taga, mida siis küpsetatakse või kuivatatakse," jagab Kaia-Kaire Hunt ebatavalisi elamusi.
Maitsva ja tervisliku köögi poolest hinnatud Jaapani köögi tuntuim roog on sushi aga lisaks on seal veel hulganisti muid mõnusaid toite, nagu näiteks kõikvõimalikud nuudlid, miso supp ja natukene segipekstud pannkook ehk okonomijaki. "Jaapani magusamaailma kirjeldamiseks ei ole mul lihtsalt sõnu! Näiteks tehakse palju asju rohelisest teest ja ka punastest magusatest ubadest," räägib Sten Saluveer oma lemmikroogadest Jaapani köögis ja tutvustab kuulajale ka teetseremooniat.
Reisipalaviku lennunõunik Krister Kivi teeb ülevaate erinevatest lennukitoitudest ja valgustab kuulajaid natukene ka oma lemmikroogadest. Üks saatekuulaja saab värskelt ilmunud Margit Hakomaa, Laura Kallasvee ja Ester Kannelmäe armuroogade kokaraamatu "Kirg.Toit" õnnelikuks omanikuks!
Uuri põnevaid rahvusköökide retsepte Nami-nami.ee kokandusportaalist.
Kuula varasemaid Reisipalavikke siit.
Saatejuht Ingrid Peek, lennujuht Krister Kivi, helirežissöör Sirje Raud.
Laura Kallasvee foto armuroogade kokaraamatust "Kirg.Toit"