MICHELINI restoranigiidi asutasid vennad Édouard ja André Michelin, kes olid algselt rehvitootjad, kuid soovisid motiveerida autojuhte rohkem reisima - restoranide soovitamine oli selleks ideaalne võimalus.
Giidist on kujunenud prestiižne standard, mille kohaselt hinnatakse ja tunnustatakse restorane kvaliteedi, innovatsiooni ja teeninduse järgi.
MICHELIN tähistab oma tippklassi restorane tärnidega: üks tärn tähistab suurepärast söögikohta, kaks tärni väljapaistvat kokakunsti ja kolm tärni erakordset kulinaarset elamust, mis on väärt reisi ka teisele poole maailma.
Giid on saanud sümboliks, mis tähistab gastronoomilist täiuslikkust ja kõrgeimat meistritaset kokanduses.
MICHELINI restoranigiid on ülemaailmselt tunnustatud gurmee teejuht, mis sündis rohkem kui sajand tagasi.
Eesti on esindatud mitmes mainekas restoranigiidis, millest üks MICHELINi restoranigiid – see on juhis, mille järgi tõelised gurmeefännid oma reise sätivad. Põhjust Eestisse tulla on rohkem kui küll – anonüümsed hindajad on oma töö teinud ning Eesti parimad restoranid välja selgitanud.
Kõik Eestis tunnustuse saanud 43 restorani jagunevad nelja kategooria vahel: kõrgeim ehk tärniga tunnustus, Bib Gourmand ehk hea hinna-kvaliteedi suhe, jätkusuutlikkus ning üldine tunnustus.
Võrreldes möödunud aastaga lisandus giidi juurde kaheksa uut restorani: Hoov, Koyo, Morel bistroo, Osteria il Cru, Shang Shi, VÕIVÕI, Hiis ja Toko.
MICHELINi rohelise tärni tunnustus ehk jätkusuutlikkus
Kolm restorani Eestist said rohelise tärni tunnustuse ehk nende pühendumine gastronoomiale on jätkusuutlik. Möödunud aastast säilitavad oma tunnustuse Fotografiska ja Kolm Sõsarat Lüllemäel, kelle hulka lisandus tänavu restoran Hiis.
Taju mõisas asuvas endises talumajas pakub Daanius Aas – MICHELINi 2023. aasta noore peakoka auhinna võitja – nädalalõppudel enneolematut 15-käigulist maitserännakut. Ringmajanduse mõtteviis juhib kõike, mida restoranis Hiis tehakse – hooajalist menüüd rikastavad metsasaadused ning puhtad maitsed. Restorani meeskonda kõnetab kestlik toiduvalmistamine ja tooraine maksimaalne väärindamine, innustades külastajaid tegema teadlikumaid valikuid ning hoidma avatud meelt iga komponendi osas.
"R2 Hommikus!" ongi külas MICHELINi 2023. aasta noore peakoka auhinna võitja ja sel aastal rohelise tärni tunnustuse saanud restorani Hiis peakokk ja omanik Daanius Aas.
Kommentaarid
Alates 02.04.2020 kuvab ERR kommenteerija täisnime.